vineri, 30 aprilie 2010

Taierea penelor de la aripi si coada la pasari - papagali de companie.

Taierea penelor este de fapt impropiu spus deoarece se face referire la scurtarea lungimi penajului cozi si aripilor in vederea anulari sau diminuari capacitati de zbor la pasari / papagalii de companie.
Scurtarea penajului la pasari / papagali nu prea este indicata din urmatoarele motive: In primul rand daca aceasta operatiune un este efectuata corespunzator riscam sa ranim pasarea si mai grav putem sa o mutilam , alt motiv ar fi discomfortul creat pasari / papagalului dumneavoastra deoarece scurtandule penajul aripilor si cozii creem un discomfort major de mobilitate obligand aceste animale sa renunte la principalul lor mod de deplasare fiind nevoite sa se deplaseze cu ajutorul picioarelor si sa se catere cu ajutorul ciocului acestea uzanduse excesiv iar in unele cazuri acesta nu mai poate fi utilizat in in scopul pentru care este conceput (desfacerea semintelor) . Iar dupa cresterea penajului la loc aceste pasari vor fii nevoite sa invete din nou sa zboare si nu in ultimul rand nu se cunoaste in ce masura aceste pasari sunt afectate pshiic si daca acestea vor avea concesinte in formarea personalitati acestora. In cele din urma sa aspectul fizic este schimbat in totalitate.
In salbaticie exemplarele care au pierdut penajul din diferite motive sunt excluse din grupul respectiv de pasari find considerate indivizi slabi, inferiori, sau bolnavii find nevoite sa se descurce singure adaptanduse la noile conditi date indemnate fiind de instinctul de supravietuire, relativ putine exemplare reusesc sa supravietuiasca in aceste conditi.
Acest lucru intrun fel ne vine in ajutor pentru rezolvarea problemelor cu pasarea noastra pe care vrem sa o imblanzim/domesticim. Deoarece intrun fel obligam pasarea/papagalul sa nu se mai opuna asa vehement la interactiunea cu noi fiind in incapacitate de a se retrage asa cum si-ar fi dorit aceasta, dar daca stim cum sa o luam de la inceput nu mai este nevoie sa maltratam aceste animale prin taierea penajului.
Singurul caz in care este recomandata scurtarea penajului este numai in cazuri de forta majora pentru a evita ranirea pasari / papagalului din cauza zborului agitat la auzirea diferitor zgomote sau prin simpla prezenta a unei persoane in preajma acesteia iar urmarile acestui zbor ar putea avea cosecinte negative asupra integritati corporale a pasari / papagalului dumneavoastra.
Taierea penajului face pasarea umpic mai calma, mai dependenta de persoana dumneavoastra si totodata va va ajuta sa o tineti in afara colivie fara probleme majore.
La pasari / papagali cea mai eficienta putere de ridicare este concentrata pe penele principale de zbor (remige) – Fiind penele aflate cel mai aproape de varful aripii. Trebuie taiate majoritatea penelor remige, aproximativ 10 pene pentru ca pasarea / papagalul dumneavoastra sa isi piarda partial capacitatea de zbor.
Evitati taierea penelor secundare de zbor (remige) – peneele care cresc pe radius, partea cea mai apropiata de corp a aripii care porneste din humerus (umar)pana la cot (cotul aripi).
Pentru inceput daca tot v-ati decis sa scurtati penele pasari/papagalului dumneavoastra trebuie sa o luati sistematic cate pene taiati de pe o aripa sa taiati si de pe cealalta ciuntirea sa se faca la aceasi lungime sa fie uniforma (daca nu veti crea pasari dumneavoastra senzatia de discomfort iar cand va incerca sa dea din aripi va avea o senzatie neplacuta, exact ca si cand noi am cara intro mina o gerutate si am incerca tot in acelas timp sa dam uniform din maini aceste lucru va fi imposibil), mai trebuie avuta in vedere darea posibilitati pasari sa isi pastreze partial capacitatea de zbor deoarece in cazul unei caderi sa nu se raneasca mai grav decat daca nu iati fi scurtat penele taiati sistematic intai umpic aproximativ un sfert din lungimea penelor iar deca zborul pasari / papagalului nu a fost afectat considerabil puteti taia inca pe atata pana la 70% din lungimea initiala a penelor aripii.
Nu taiati mai mult incat papagalul sa cada ca un bolovan jos si sa se loveasca dar nici prea putin incat sa poata sa se inalte si dupacea pe cand mai are umpic de zburat pana pe dulap de exemplu si sa se oboseasca, sa nu mai poata da din aripi si astfel sa se prabuseasca cauzandusi singur rani pe care de altfel nu si lear fi provocat .
PROPORTIONALITATEA CIUNTIRI COADA / ARIPII.
Penele din componenta cozi se vor scurta cu maxim 40% din lungimea initiala tinanduse cont de lungimea fiecarei pene in parte (forma cozii cand este desfacuta sa se pastreze proportional dupa taiere).
Penele din componenta aripilor se vor scurta cu maxim 70% din lungimea initiala a fiecarei pene in parte similar pentru fiecare aripa.
Aveti grija la penele de sange (cele in curs de dezvoltare), evitati sa le taiati. Daca una din aceste pene este taiata pasarea dumneavoastra poate suferi o durere intensa plus o hemoragie usoara. Penele mature nu au nervi in teaca lor si taierea acestora nu este dureroasa din acest motiv acestea se pot taia pana in proportie de 90%.
Taierea aripilor la papagalii tineri cu capacitati reduse de zbor se face printr-o taiere minima din lungimea penelor aripilor maxim 55%, si a cozi 35%, la aripa scurtanduse primele 5-6 pene principale de zbor (remige) de la varful aripii. Aceasta taiere protejeaza penele noi care incep sa creasca (cele de sange) .

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara, am o intrebare, am o nimfa cu circovirus, i se rup penele din cauza virusului, ce mia spus veterinarul este ca are boala asta si penele o sa se tot rupa, sunt obligata sa ii smulg cioturile de cel putin o data pe sapt, acum coada mai are 3 pene cam asa, si destul de lungi, una sa rupt, cum pot sa ii tai penele din codita care oricum se rup si arata foarte rau, ea nu mai zboara de mult, din cauza ca sia rupt aproape toate penele, mai are cateva pe ea, si nu voiam sa ii smulg si cele 3 pene din codita, ma poti invata te rog cum sa ii scurtez corect penele?, stiu ca au sange in pene si nu as taia pana la zona cu sange dar nu sunt sigura cum se procedeaza cu taiatul.

    RăspundețiȘtergere